کپچا (Captcha) چراغ خاموش حرکت می کند!

نمی خوام مطلب رو با توضیح دادن درباره کپچا شلوغ کنم، بخاطر همین اگه می خواید درباره کپچا بیشتر بدونید اینجا کلیک کنید.

سر کلاس پردازش تصویر دکتر ختن لو نشسته بودیم. موضوع درس درباره OCR و بازخوانی متن تصاویر بود. دکتر از دانشجوا درباره کپچا پرسید. بچه ها هم دقیقاً چیزایی رو که همه ما درباره کپچا می دونیم رو به عنوان پاسخ به دکتر گفتن. دکتر بعد از تکمیل کردن توضیحات بچه ها، یه سیاست جالب (و البته به نظر من نگران کننده) رو که پشت پرده کپچا میگذره رو بازگو کرد:

"ساختار کپچا معمولاً دو قسمت داره. یه قسمتش حروف و اعدادی به هم ریخته و معمولاً بی معنی و یه قسمت دیگش کلمه ای با معنی و مرتب که هر انسانی میتونه اون رو تشخیص بده. این دوقسمت معمولاً با یه Space از هم جدا میشن. قسمت اول در واقع یک متن هستش که به صورت رندم تولید شده و اگه کاربر اون رو اشتباه وارد کنه با خطا مواجه میشه و باید دوباره سعی کنه در واقع کامپیوتر میتونه این قسمت رو بخونه و درست و غلط وارد کردن کاربر رو بفهمه. اما قسمت دوم یه عکسه و متن داخل اون رو فقط یه انسان میتونه تشخیص بده. پس با این اوصاف اگه شما این قسمت رو اشتباه وارد کنید با هیچ خطایی روبه رو نمیشید!!"


من این کارو کردم و شد

  

دکتر در ادامه گفت: "سال هاست که بدون اطلاع اکثریت کاربران اینترنت، از این سیاست برای تهیه نسخه دیجیتال متن هایی که قبلاً تنها به صورت تصویر موجود بودن استفاده میشه. مثلاً روزنامه نیویورک تایمز تونسته با همکاری یکی از شرکت های بزرگ اینترنتی تمامی روزنامه هاشو از سال 1851 با این سیاست به متن دیجیتالی قابل ویرایش تبدیل کنه. این یعنی استفاده از میلیونها تایپیست که بدون هیچ اطلاعی دارن به صورت رایگان برای نیویورک تایمز کار میکنن. سریع و با کمترین هزینه ممکن!"

لینک دو نمونه از این نوع کپچاها رو براتون میزارم. قسمت با معنی و عکسش به راحتی قابل تشخیصه.


http://s5.picofile.com/file/8121596126/captcha.png

http://s5.picofile.com/file/8121596168/captcha_1_.png


هدفم از طرح این مسئله این بود که آیا شرکت های یزرگ اینترنتی این حق رو دارن که بدون اطلاع کاربران از اونا سوءاستفاده کنن که فقط به اهداف تجاری خودشون برسن؟

آیا این چنین اقداماتی به نوعی "برده داری نوین" نیست؟


به نظر من همون طور که بارها سر کلاس بحث شده، هیچ وقت هدف وسیله رو نمیتونه توجیه کنه.

این اقدام از نظر اخلاقی با صورت بندی دوم امر مطلق کانت در تضاده، چرا که با این کار کاربران اینترنت وسیله ای برای رسیدن به هدف تلقی شده اند بدون آنکه خود آنها جزئی از هدف باشند./


منبع: سخنان دکتر ختن لو، درس پردازش تصویر، بهار 92

Voiceهاشم موجوده 

نظرات 3 + ارسال نظر
زندیه شنبه 10 خرداد 1393 ساعت 20:21

به نظر من چون در اکثر سایتها و فعالیتهای اینترنتی، افراد مجبور به استفاده و وارد کردن کپچا، برای پیشبرد کار خود هستند می توان گفت که از این جهت شرکتها از مردم سوء استفاده می کنند و همینطور که استاد گفتند این کار را مخفیانه و بدون آگاهی سایرین انجام نمیدهند.
در اینجا به نظر من درست و غلط بودن صورت بندی دوم امر مطلق کانت، 50-50 است چرا که در صورت بازنوشت و حتی انتشار نسخه ی جدیدی از کتب یا روزنا مه های قدیمی- البته بدون در نظر گرفتن استفاده یا سوء استفاده ی تجاری شرکتها ازین هوشمندی- استفاده کننده های نهایی مردم هستند.

علی سراج (مدرس) سه‌شنبه 16 اردیبهشت 1393 ساعت 00:55

من از دانشجویان چنین تحلیل‌هایی را می‌پسندم که تحلیل‌شان توسط خود دانشجو انجام شود، یا تحلیل‌های مختلف دیگران را ببیند، و سپس خودش نظر دهد.
ولی پیش از این‌که بتوانیم در زمینه‌ای حکم اخلاقی صادر کنیم، مهم‌ترین مسأله این است که آن مسأله را دقیقا از نظر فنی بشناسیم. این reCaptcha ها اولا نیاز به وجودشان هست(در درس امنیت دلیل نیاز به آن‌ها مطرح شده است و در captcha.net هم می‌توانید ببینید)، پس بیجا وقت ما را تلف نمی‌کنند. ثانیا به طور مخفیانه کار نمی‌کنند بلکه هدف خود را صریحا اعلام کرده‌اند(recaptcha.net).
می‌توانید ویدئوی خوبی در مورد کپچا و ریکپچا بیان شده توسط مبدع کپچا در TED ببینید: http://www.ted.com/talks/luis_von_ahn_massive_scale_online_collaboration

ممنون بابت گوش زدتون
طرح این موضوع به این معا نیست که من صرفاً جملات فرد دیگه ای رو نقل کرده باشم، جسارتاً شما میتونستید فکر کنید که من هم با آشنایی کامل از این موضوع با نظر دکتر موافق بودم و این موضوع رو به درسمون ارتباط دادم.
با این حال اولاً به نظر من کمتر کسی وجود داره که تو حوزه فناوری و اینترنت فعالیت داشته باشه و از لحاظ فنی reCaptchaها رو نشناسه و ندونه حداقل کاری که انجام میدن تامین امنیته (بخصوص بچه های IT)، پس نیازی به بسط این موضوع ندیدم.
دوماً خوب معلومه امروزه هر سرویس دهنده ای در وب به ازا سرویسش به شکلی از کاربر منتفع میشه و Captchaها هم از این قاعده مستثنی نیستند. مثل گوگل که به ازا خدماتش تبلیغات رو هم انجام میده (ارجاع به بحث هایی که در کلاس شد.)
شما خودتون هم با این نظر موافق بودید که اگر چنین استفاده هایی از کاربر بدون رضایت آگانه باشه و یا از اون برای امور ثانویه استفاده بشه غیر اخلاقیه.
البته این نکته رو هم عرض کنم که فقط این نوع کپتچاها (که دو نمونه از عکساشو گذاشتم) این قابلیت رو دارن.
من نظر آقای صدق نسب رو میپسندم چون حداقل همه افراد به نحوی گسترده تر از این ابزار و استفاده از اون منتفع میشن نه برخوردی مثل روزنامه نیویورک تایمز که با بستن قراردادی با شرکت های بزرگ اینترنتی تنها سود خودش رو در نظر داره.

من دیگه حرفی برا گفتن ندارم
با تشکر...

صادق نسب یکشنبه 14 اردیبهشت 1393 ساعت 00:52

ب نظرم اگه از این کار در جهت ایجاد کتابهایی ک نسخه های آنها رو ب نابودی است استفاده کنند ایرادی نداشته باشه و نه اینکه در جهت استفاده های تجاریه خودشون.
و فکر نمیکنم زمانی ک انجام این عمل از ما میگیره بیشتر از اون چیزی باشه ک هرروزه برای گشت و گذار داخل صفحات وب میذاریم. :) و من الله توفیق

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد