پهپاد آمریکایی RQ-170 و مسئله مالکیت معنوی

همه در خبرهای دسامبر 2011 (آذر 1390) شنیدیم که نیروهای نظامی ایران توانستند پهپاد RQ-170 آمریکایی را که به منظور جاسوسی از مرزهای افغانستان وارد ایران شده بود را به دام بیاندازند.

بعد از این اتفاق بارها مقامات آمریکایی خواستار باز پس گیری این پهباد شدند که با مخالفت رو به رو شدند.

لینک یکی از سخنرانی های اوباما در این باره.

این در حالی بود که نیروهای نظامی ایران با استفاده از مهندسی معکوس به کشف اسرار و نحوه ساخت این پهپاد مشغول شده بودند. بعد از چندی خبر ساخت RQ-170 ایرانی در ابعاد و ویژگی های مختلف منتشر شد.

حتی در سفر ویکتور بوندارف، فرمانده وقت نیروی هوایی روسیه به ایران در اکتبر 2013، یک نمونه از نسخه ایرانی این پرنده به او اهدا شد.

 

 

حال از یک سو این موضوع مطرح می شود که اگر این اختراع و ابداع به نام کشور آمریکا ثبت شده است، پس تولید انبوه این محصول با استفاده از مهندسی معکوس و تکثیر نمونه هایی از آن توسط ایران چه توجیه اخلاقی دارد؟

پس با توجه به آموخته هایمان در کلاس ایران با این اقدام از "ایده های" ساخت این پرنده استفاده کرده و با نقض حق امتیاز این محصول به تولید نمونه هایی از آن پرداخته است.


و از سویی دیگر چون دولت آمریکا از این ابزار برای جاسوسی استفاده کرده، پس ایران حق به غنیمت گرفتن و تصرف در این ابزار را دارد. چرا که دولت آمریکا با این کار حریم خصوصی و امنیت ملت ایران را نقض کرده است.


چطور میتوان اعمال صورت گرفته از طرف آمریکا را پذیرفت، اما اقدامات ایران را نقض حقوق آمریکا شمرد!

این در حالیست که اگر ما نیز به جای آمریکا بودیم هیچ حقی در باز پس گیری محصول خود به بهانه داشتن حق امتیاز آن را نداشتیم./

نظرات 3 + ارسال نظر
محمد جمعه 30 خرداد 1393 ساعت 15:51

تو واقعاً دیونه ای!
مردک اونا به خودشون حق دادن که توی کشور ما جاسوسی کنن. هر غلطی خواستن کردن حالا تو امدی میگی چرا امدن مهندسی معکوس کردن؟
اینقدر احمقانه فکر نکن. یه کم طرز فکرت رو عوض کن.

ممنونم از اظهار لطفتون

اولاً اینجا ی وبلاگ تخصصیه و جای افراد ناآگاه از مسایل مربوطه نیست.
دوماً حداقل مطلب رو تا آخر میخوندی بعد شروع به معرفی کردن خودت و عقایدت میکردی.

از آشنایی باهاتون .....

سعید خجسته سه‌شنبه 16 اردیبهشت 1393 ساعت 22:28

دوست دارم بیشتر درباره اخلاقی بودن اقدامات ایران در این موضوع بحث کنیم. به نظر من اینکه بگوییم اگر جای ما و آمریکا در چنین موضوعی عوض میشد آمریکا نیز همین کار را می کرد پس ما هم این کار را کنیم، درست نیست. البته اگر قرار است بر اساس معیارهای اخلاقی خود عمل کنیم!!
همچنین اگر می گوییم چون آمریکا دست به اقدام ناشایستی زده پس ما به تبع آن می توانیم حق امتیاز او را نقض کنیم، می خواهم بدانم تا چه اندازه ما حق تصرف در این محصول را داریم. آیا اخلاقی است که نمونه هایی از آن را در اختیار دشمنان درجه اول آمریکا بگذاریم؟
در زمان پیامبر نیز بعد از پیروزی سپاه اسلام زنان و دختران اسیر شده را به بازار برده فروشان نمی بردند!

میترا قائدی سه‌شنبه 16 اردیبهشت 1393 ساعت 13:02

قضیه حق ما در زمینه مهندسی معکوس، و کپی کردن بهپاد آمریکایی، شبیه داستان هایی است که در کلاس به آن پرداختیم، اینکه آیا ما حق کشتن یا شکنجه کردن فردی که در جایی بمبی کار گذاشته است را داریم؟ و این که آیا پاسخ یک عمل نادرست انجام عمل نادرست دیگری است؟
اگر از نظر وظیفه گرایی به این موضوع نگاه کنیم، این کار نه از طرف ما و نه از سوی طرفین آمریکایی کار درستی نبوده، زیرا همانطور که در متن ذکر شد ما حق امتیاز یا اختراع آمریکا را نادیده گرفته ایم. اما از آنجا که درحال حاضر کشور ما از قانون کپی رایت و حقوق اختراع جهانی پیروی نمی کند، پس می توان گفت که کپی کردن این محصول مشکلی ندارد.

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد