نقض حریم شخصی در ویچت و تشخیص نبض جامعه از گفتوگوهای دوستانه
از نظر امنیتی معمولاً کشورها اجازه نمیدهند بستر ارتباط بین مردمشان از امکانات خارجی تأمین شود. منطق کارشناسان امنیتی این است که اگر اجازه دادید خارجیها بستر ارتباط میان مردم در کشورتان را فراهم کنند، به آنها اجازه دادهاید به اطلاعاتی که مردم با هم تبادل میکنند دسترسی داشته باشند و در مواقع نیاز آنها را پردازش و تحلیل کنند و حتی علیه کشور مورد استفاده قرار دهند .
اما در میان تعداد زیاد نظرات کاربران، سؤال رایجی که در مورد فیلتر شدن برنامه کاربردی ویچت مطرح میشود این است که اطلاعات من و دوستم چه فایدهای برای دشمنان کشور دارد؟ مردم می پرسند حتی با فرض اینکه این اطلاعات در اختیار دشمنان قرار بگیرد، صحبتهایی که در مورد مسائل شخصی و زندگیشان بیان میکنند و نظراتشان در مورد مسائل اجتماعی، سیاسی و اقتصادی چه فایدهای برای دشمنان دارد.
یک کارشناس امنیت سایبری که معتقد به نقص امنیت در وی چت و موافق فیلتر شدن آن است، در پاسخ به این سوال، میگوید: «این صحبت اگر برای 2 یا 3 نفر باشد کاملاً درست است، به شرط اینکه این افراد جزو مسئولان کشور نباشند. اما زمانی که تعداد اعضا زیاد میشود و حجم اطلاعات در گردش افزایش مییابد، دیگر اطلاعات از جنبه صحبتهای شخصی چند نفر با هم خارج میشود. آن زمان این اطلاعات نمونه کوچکی از یک جامعه خواهد بود که میتوان بر اساس آن نبض جامعه را گرفت و تفکر آنها را خواند. برای مثال میتوان فهمید زمانی که مذاکرات ژنو در جریان است چند درصد مردم به آن اهمیت میدهند و چند درصد نسبت به آن بیتفاوتاند یا اغلب مردم در مذاکرات خواهان چه چیز هستند.»
برخی کاربران استدلال دستیابی خارجیها به اطلاعاتی از جامعه آماری کوچک را قبول ندارند و میگویند میتوانستند به جای مسدود کردن این سرویس برای مردم عادی، عضویت مسئولان در این شبکه را ممنوع میکردند.این کارشناس در پاسخ به این سوال نیز میگوید: «پس از عضویت در ویچت، این نرمافزار تمامی شماره تلفنهای موجود در دفترچه تلفن گوشی را میخواند. با فرض اینکه از 4 میلیون ایرانی عضو وی چت، هیچ مسئولی در این شبکه عضو نباشد، اما قطعاً از بستگان و دوستان نزدیک یا دور این افراد در شبکه عضو خواهند بود که شماره و اطلاعات این افراد را در گوشی خود دارند. بنابراین باز هم اطلاعات و شماره مسئولان در دسترس وی چت قرار می گیرد."
همچنین یک مقام دولتی میگوید: «گاهی محتواهای غیر اخلاقی در این شبکه رد و بدل شده که به صورت سلسلهوار امکان رویت این محتواها از یک نفر به دوستان و دوستان دوستان وجود داشت. همچنین به دلیل در دسترس نبودن ایجاد کنندگان این شبکه، امکان نظارت و فیلترینگ در آن وجود نداشت و نمیتوانستیم اجازه دهیم این شیوه نادرست به جوانها و نوجوانها ضرر برساند و پیش از حاد شدن مشکل با آن مقابله شد.»
با فرض اینکه همه کسانی که از نرمافزارهای اینچنینی استفاده میکنند به دنبال خواستههای درست هستند، باید دلایلی برای استقبال گسترده کاربران از این نرمافزار وجود داشته باشد.
به نظر میرسد شرایط فعلی پاسخگوی مناسبی برای خواسته های این گروه نیست. نبود نرمافزار جایگزین بومی، ارتباطات هزینه دار موبایلی که کاربر برای هر پیامک و هر دقیقه مکالمه باید هزینه پرداخت کند، نمی تواند پیامک طولانی ارسال کند زیرا چند برابر هزینه دارد و تنها اپراتوری که ارتباط تصویری دارد به دلیل اعمال محدودیتهایی از ارائه سرویس تماس تصویری بازمانده است، تمام این شرایط کاربران را به استفاده از یک نرمافزار رایگان متنی، صوتی و تصویری سوق داده است.
See more at: http://www.farsnews.com